2008. 05. 15.
A Szövetség tagjai

Hitvallás
A PMSz 1997-ben alakult azzal a céllal, hogy a piackutatási szakmát fejlessze, jó hírnevét megőrizze. Törekszik annak bizonyítására és közismertté tételére, hogy a szervezeti tagság garanciát jelent a kutatási eredmények tudományos megalapozottságra és a kutatás hitelességére. www.pmsz.org
Impresszum
Kiadja a Piackutatók Magyarországi Szövetsége
I. évfolyam, 4. szám -
2008. május


Ha témába vágó híre, információja van, kérjük, küldje el a pmsz@pmsz.org címre.

PMSZ Hírlevél

Szakmai újdonságok a piackutatás területéről

Rovatok:

1. PMSZ-HÍREK

A PMSZ ÚJ CÍME

A PMSZ márciusi közgyűlése határozott a Szövetség székhelyének módosításáról, amelyet az Alapszabály rögzít. A PMSZ új címe:

1089 Budapest, Baross u. 133.

A Szövetség postacíme - változatlanul - 1255 Budapest, Pf. 13.

2. LEGÚJABB KUTATÁSOK

2.1 LAKOSSÁGI VEZETÉKES TELEFÓNIA

A 15 év felettieknek alig több mint fele használ vezetékes telefont. A mobilkommunikáció előretörése mellett egyre gyakoribbak az internetes hívások is.

A hazai lakosság körében a múlt évben tovább csökkent a vezetékes telefont használók aránya. A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2007-es kutatási eredményei szerint az év közepén végzett adatfelvételt megelőző három hónapban a 15 éves vagy idősebb lakosság 55 százaléka kezdeményezett hívást vezetékes telefonról. Az előző évhez viszonyított csökkenés mértéke mintegy 10 százalékos, ami körülbelül 800 ezer fővel kevesebb használót jelent - emelik ki a BellResearch elemzői.

Az internetes hívásokban a leginkább elterjedt kommunikációs szoftver a Skype, amelynek felhasználói tábora Magyarországon hozzávetőlegesen 210 ezer főre becsülhető.

Bővebben:
www.pmsz.org/index.php?page=kutatasok&id=176

2.2 CSAK GYENGÉLKEDIK A MAGYAR LAKOSSÁG

A Szinapszis Kft. 2008 márciusában közel 400 fős orvosi, és ezerfős lakossági reprezentatív mintán alapuló kutatást végzett, melynek célja a magyar lakosság egészségi állapotának felmérése volt. A kutatás során kiderült, hogy az elvárt és tényleges állapotok igen távol esnek egymástól - a magyar lakosság egészségi állapota az orvosi értékelések alapján a 10-es skálán mindössze 3 és 4 között mozog!

Bővebben:
www.pmsz.org/index.php?page=kutatasok&id=178

2.3 ÉRDEMES VERTIKÁLIS PORTÁLOKON HIRDETNI

A vertikális - egy adott témára koncentráló - weboldalak fontos szereplői a jövő internetes tartalomszolgáltatási és kereskedelmi piacának. Az NRC legújabb vizsgálata az egyes vertikális portálok látogatói profilját rajzolta meg, láthatóvá téve a szegmensben rejlő kereskedelmi lehetőségeket. A horizontális portálok magas látogatottsági mutatói mellett ugyanis a vertikális portálok versenyképességét látogatóik speciális demográfiai és fogyasztási jellemzői garantálják.

Bővebben:
www.pmsz.org/index.php?page=kutatasok&id=177

3. Nemzetközi hírek

WORLDWIDE MULTI MEDIA MEASUREMENT

- ezzel a címmel tart konferenciát az ESOMAR június elején Budapesten, amely az új technológiák és a digitális média komplex, fogyasztócentrikus mérését érő kihívások megvitatásának fóruma.

Bővebben:
www.esomar.org/index.php/overview-19.html

4. Konferencia

Szeptember 23-24-én lesz az idei év legnagyobb konferenciája, ugyanis összefogott három szakmai szervezet: idén először közösen rendezi meg a Magyar Reklámszövetség (MRSZ) és a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) éves konferenciáját, ami így az Országos Reklám- és Marketingkonferencia nevet viseli. Az esemény részét képezi az Art Directors Club Hungary (ADCH) Mérleg Fesztiválja is. Az MRSZ meghívására szekciót vezet Simon Zsolt, a MAKSZ új elnöke.

Bővebben:
www.pmsz.org/index.php?page=kutatasok&id=179