2008. 01. 31.
A Szövetség tagjai

Hitvallás
A PMSz 1997-ben alakult azzal a céllal, hogy a piackutatási szakmát fejlessze, jó hírnevét megőrizze. Törekszik annak bizonyítására és közismertté tételére, hogy a szervezeti tagság garanciát jelent a kutatási eredmények tudományos megalapozottságra és a kutatás hitelességére. www.pmsz.org
Impresszum
Kiadja a Piackutatók Magyarországi Szövetsége
I. évfolyam, 1. szám -
2008. január


Ha témába vágó híre, információja van, kérjük, küldje el a pmsz@pmsz.org címre.

PMSZ Hírlevél

Szakmai újdonságok a piackutatás területéről

Rovatok:

1. LEGÚJABB KUTATÁSOK

1.1 INFORMATIKAI FEJLESZTÉSEK

Részletes, írásos informatikai stratégiája a 10 főnél többet foglalkoztató cégek tizedének van. A mikrovállalatok beruházásaikban az alapvető hardverre fókuszálnak, a nagyobb cégek a hálózatokra és a biztonságra is fordítanak erőforrásokat.

A BellResearch kutatói a Magyar Infokommunikációs Jelentés üzleti piaccal foglalkozó moduljaiban az infrastruktúra felmérése mellett elemzik a cégek informatikai stratégiáját és döntéshozatalát, valamint a fejlesztéseket is. Az eredmények szerint a ténylegesen működő és legalább egy pc-vel rendelkező hazai társas vállalkozások 42 százaléka, azaz mintegy 82 ezer cég végzett 2004-2006 között valamilyen, anyagi és emberi erőforrásigényét tekintve jelentősnek mondható informatikai beruházást.

Bővebben:
www.bellresearch.hu/content.php?content=365

1.2 SZUBJEKTÍV ELEMEK A MÉDIATERVEZÉSBEN ÉS A MÉDIAVÁSÁRLÁSBAN

A médiatervezést - túl az egyéni szakértelmen - hatékonyan segítik a rendelkezésre álló adatbázisok (AGB, Mediagnozis, TGI, Nemzeti Médiaanalízis) és szoftverek. Mint az élet valamennyi területén, itt is felmerül, vajon a szoftverek által szolgáltatott adatok mellett a médiatervező szakmai tapasztalata, elképzelései illetve üzleti érdekei befolyásolják-e az optimális médiatervezést.

A kutatás során a BMB Focus szakemberei arra keresték a választ, hogy a számadatokon alapuló és a szoftverek által kínált információkon túl milyen egyéb tényezők (egyéni preferenciák, hiedelmek, napi munkakapcsolat stb.) vannak hatással a médiatervezésre.

Bővebben:
www.bmb.hu/hun/pdf/021Termekek01.pdf (PDF)

1.3 CSAK A KÓRHÁZAKBAN ADNAK KEVESEBBEN HÁLAPÉNZT

A felnőtt magyar lakosság úgy látja, hogy a korábbi felmérésekhez képest a háziorvosoknál nem, azonban a kórházi orvosok esetében csökkent a hálapénzadás elterjedtsége. Azonban a megkérdezettek több mint fele szerint továbbra is mindenki ad a szülészorvosnak hálapénzt, és több mint harmada vélte ugyanezt a sebészek és a gyermekorvosok esetében. Tíz emberből négy szerint a hálapénz nem tekinthető megvesztegetésnek, bármikor adják is azt - derül ki a TÁRKI és az Image Factory legfrissebb Társadalmi Klíma Riportjából.

Bővebben:
www.tarki.hu/hu/news/2007/kitekint/20071220.html

1.4 IGEN AZ ÉLETTÁRSI KAPCSOLATOKRA, DE CSAK KÜLÖNNEMŰEK ESETÉBEN

A felnőtt magyar lakosság többsége házasságpárti: közel kétharmadukra jellemző, hogy többre értékelik a házasságot, mint az élettársi kapcsolatot (62%), és ha választási lehetőségük lenne, inkább a házasság mellett döntenének (63%). A közvélekedéssel ellentétben nincs lényeges különbség a férfiak és a nők által adott válaszok megoszlásában.

Ugyanakkor a megkérdezettek 71%-a úgy véli, az élettársakat ugyanolyan jogoknak kell megilletniük, mint a házastársakat, és közel ekkora hányaduk (70%) tartaná helyesnek, hogy az élettársak örökölhessenek egymás után. Valamivel kisebb arányban (63%) tolerálnák, ha a saját családjukban házasságon kívüli gyerek születne, viszont 76%-uk úgy véli, a társadalom egésze toleráns az élettársi kapcsolatból származó született gyerekekkel szemben.

Jóval kisebb mértékű a társadalom toleranciája a homoszexualitással kapcsolatban: 29% teljes mértékben elítéli az egyneműek kapcsolatát, 59% lenézi a saját nemükhöz vonzódókat, és mindössze 12% tartja mindezt normálisnak. Nagy többségük megtiltaná, hogy homoszexuális pár gyermeket fogadhasson örökbe, különösen a férfi párok esetében (82%).

Bővebben:
www.masmi.com/hungary/hu/news/default.asp

1.5 A VIRTUÁLIS BEVÁSÁRLÓKOCSIK IS MEGTELNEK - VÁSÁRLÁS AZ INTERNETEN 2007

Napjainkban egyre nagyobb jelentősége van az internet hasznos funkcióinak: rohanó világunkban mindannyian igyekszünk a lehető leggyorsabb módját választani az olyan elkerülhetetlen időtöltéseknek, mint a vásárlás.

Az internetezők 53 százaléka vásárlásra is használta már a világhálót. 1,1 millió 15-69 éves rendelt meg valamilyen terméket vagy szolgáltatást az interneten, és több mint 800 ezren rendszeresen vásárolnak a hálón. Az internetes rendelés az esetek többségében nem jár együtt online fizetéssel, még napjainkban is csupán az online vásárlók 22,5 százaléka egyenlíti ki számláját a világhálón keresztül - ez derül ki az NRC-TNS Visitor Media Research (VMR) legutóbbi adatfelvételéből.

Bővebben:
www.nrc.hu/aktualis?page=details&news_id=446

1.6 AZ ORVOSOK ÉS AZ INTERNET

A magyar orvosok 94 százaléka rendelkezett internet hozzáféréssel 2007 végén, 90 százalékuk pedig használja is a netet - derül ki a Szinapszis legfrissebb MedNetTrack kutatásából, amelyben 1500 orvost kérdeztek meg telefonon, 18 orvosi szakot reprezentálva. E-mail címmel valamelyest kevesebben, az orvosok 86 százaléka rendelkezik. Az orvosok fele minden nap fellép a világhálóra, és legalább napi fél órát tölt el rajta.

Bővebben:
www.szinapszis.hu/kezdolap.php

2. PMSZ-HÍREK

Új elnökségi tagokat választott a Piackutatók Magyarországi Szövetsége (PMSZ) a 2007. december 13-án megtartott közgyűlésén. A háromfős elnökség tagjai Székely László (MASMI) - elnök, valamint Jakab Áron (BellResearch) és Klenovszki János (NRC). Az új elnökség feladata a 10 éves Szövetség megújítása az elkövetkező időszak várható kihívásainak jegyében.

Bővebben:
www.pmsz.org/index.php?page=sajtoanyagok&id=155

3. Nemzetközi hírek

3.1 ESOMAR Global Healthcare 2008

Századunk fogyasztója tudatos, információkon alapuló döntéseket hoz, amikor egészségügyre költ, sőt aktív szerepet vállal a betegségek megelőzésében. Az egészséges életmódot folytató fogyasztó igényeinek kielégítése hatalmas üzletet jelent a recept nélküli gyógyszerek és az egészséges élelmiszerek forgalmazásában, valamint az alternatív gyógyászat elterjesztésében.

Az ESOMAR Global Healthcare 2008 című konferenciája áttekinteti azt a komplex döntési folyamatot, amely az egészségtudatos fogyasztóban játszódik, amikor a betegségek megelőzésében és gyógyításában mérlegel.

A konferencia 2008. február 4-6. között lesz, Rómában. Kertész Balázs - a Szinapszis munkatársa - előadást tart a Global Healthcare Fogyasztói párbeszéd szekciójában Betegek a neten - az online betegkommunikáció iránti kereslet címmel.

Bővebben:
www.esomar.org/index.php/healthcare08-overview.html

3.2 JANUÁR 28 - AZ ADATVÉDELEM NAPJA

Az adatvédelemmel összefüggő kérdések egyre fontosabban az állampolgárok életében: munkájukban, a hatóságokkal folytatott ügyintézésben, az orvoslásban, az utazásban, de akár az internethasználatban is. Az adatvédelemhez való jog ugyanakkor feltétele olyan alapjogok gyakorlásának, mint a szólásszabadság vagy a lelkiismereti szabadság.

Éppen ezért az Európai Unió Tanácsa 2007-ben első alkalommal megszervezte az Adatvédelem Napját, amelynek időpontjául január 28-át jelölte ki azzal az ajánlással, hogy a tagállamok tartsanak minden évben nemzeti adatvédelmi napokat ekkor. A rendezvénysorozat jó alkalom arra, hogy az állampolgárok tájékozódni tudjanak a személyes adataik védelméről, és tudatosodjon bennük, milyen jogaik, illetve kötelezettségeik vannak ezen a téren. Az Adatvédelem Napján információs pultot állítanak fel az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság épületében.

Bővebben:
www.pmsz.org/index.php?page=sajtoanyagok&id=157

3.3 A JOHN WILEY AND SONS KÖNYVAJÁNLÓJA

Envisioning the Survey Interview of the Future
Frederick G. Conrad (Editor), Michael F. Schober (Editor)

A kötet célja, hogy bemutassa a módszertani szakembereknek azokat az új kommunikációs technológiákat, amelyek az adatgyűjtés szempontjából meghatározóak, és próbáljon elméleti válaszokat adni ezekre a technológiai kihívásokra. A szakmai anyagot az a nemzetközi szeminárium adja, amely a Michigani Egyetemen valósult meg a világ legrangosabb módszertani szakembereinek részvételével.

ISBN: 978-0-471-78627-6
Bővebben:
eu.wiley.com/WileyCDA/WileyTitle/productCd-0471786276.html

Advances in Telephone Survey Methodology
James M. Lepkowski, Clyde Tucker, J. Michael Brick, Edith D. De Leeuw, Lilli Japec, Paul J. Lavrakas, Michael W. Link, Roberta L. Sangster

A kötet elméleti, módszertani és statisztikai megközelítésből tárgyalja azt a hatalmas technológiai változást, amely a korszerű adatgyűjtésben napjainkban meghatározó, kezdve a számítástechnika általános alkalmazásával az interjúkban elhangzó beszédhang rögzítésére szolgáló berendezésekig, segítve ezzel a telefonos megkérdezések napi gyakorlatának fejlődését.

ISBN: 978-0-471-74531-0
Bővebben:
eu.wiley.com/WileyCDA/WileyTitle/productCd-0471745316.html